altı ayakkabılı uygulama tekniği – edward de bono

Altı Ayakkabılı Uygulama Tekniği kitabının yazarı Edward De Bono’ dur. Kitap 13 ana kısma ayrılmıştır.

KISIM 1

Altı Çift Uygulama Ayakkabısı

Yazar, düşünmenin kendi başına değer taşıyan bir süreç olsa da çoğu zaman düşünmenin temelinde bir uygulama biçimini tayin etmek ve tasarlamak amacı yattığını, düşünmenin ve uygulamanın birbirini takip eden iki farklı evre olduğunu veya iç içe olduklarını anlatmaktadır.

Mükemmel insan olmak için 2 yöntemin olduğunu; 1. Yöntemin: davranış biçimini belirleyen çok katı kurallardan oluşması ve insanların buna uymasını sağlamak olduğunu ancak bu yöntemi yakın denetim altında ve sınırlı bir alanda uygulanabilir olacağını, 2. Yöntemin ise; yol gösterici genel ilkeler koyularak insanların bu ilkeler doğrultusunda kendi uygulamalarını tasarlamasına izin verilmesi ve bu yöntemde eğer ilkeler çok ayrıntılı olursa bunların tümünü hatırlamanın imkansız hale gelebileceğinden bahseder.

KISIM 2

Altı Uygulama Biçimi

Belli bir uygulama biçiminin ayakkabının rengi sayesinde diğerlerinden ayrıldığı için, o uygulama biçiminin kendine özgü bağımsız bir stil olarak öğrenmenin mümkün hale geldiğini söylemektedir. Ayrıca bir defada iki türde de ayakkabı giyilebileceğini, uygulama ayakkabılarının renklerinin ve biçimlerinin göz önünde canlandırılmasının, öğrenim sürecinin önemli bir kısmını oluşturduğundan söz eder.

KISIM 3

Lacivert Resmi Ayakkabı

Birçok insanın rutin işlerden sıkıldığını çünkü rutinlerin inisiyatifi ve yaratıcılığı boğduğunu, esnekliği azalttığından bahsettiklerini fakat rutinlerin zaman zaman bizim tehlikeli hatalar yapmamızı engellediğini de ekler. Rutinlerin zamanla gelişip çoğalabileceği gibi bazı rutinlerinde zamanla terk edilebilir olabileceğini, kişilerin kendi kendine geliştirdikleri rutinlerinin de olduğunu söyler. Rutinler nasıl olmalıdır sorusuna ise; birçok durumu kapsaması gerektiğini, rutinlerin net, kolay anlaşılır ve mantıklı olması, kolay öğrenilebilir ve hatırlanabilir olması, kuşku ve karşılığa meydan vermemesi gerektiği gibi özelliklere sahip olmasından söz eder.

Lacivert ayakkabılı uygulama tarzı yerleşik rutinlerin uygulanması gerektirdiğini, uygulamanın odak noktasının; uygun rutini seçmek ve onu titizlikle uygulamak olduğu ve rutinin düzgün bir şekilde sürekli yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi gerektiğinden bahseder.  Uygulama biçiminde ise rutinin bir değeri ve amacı olduğunu kabul etmemizi ve sadece yapılması istendiği için değil de bu işi yapan kişinin bu uygulamanın o an için en iyi seçenek olduğunu kabullenmesi gerektiğini söylemektedir.

KISIM 4

Gri Spor Ayakkabısı

Bu ayakkabı biçiminin resmi olmayan rahat ve sakin bir biçim olduğunu, bilgi toplamak kadar düşünmeyi de kapsadığını ve araştırmalar doğrultusunda bir sonuca varılabileceğini söyler. Eğer gerekirse diğer uygulama tarzlarıyla da etkileşim içerisine girebileceğini de ekler. Bilgi toplamanın öncelikli olduğunu bu işinde sessiz ve objektif olması gerektiğini, sorular sorularak ilerlemelerin olduğunu ve düşünmenin de önem arz ettiğini aktarır bizlere. Ayrıca bilgi toplarken ayrıntılı ve tarafsız olunması gerektiğini de ekler.

KISIM 5        

Kahverengi Yürüyüş Ayakkabısı

Yazar bu kısımda Pragmatizm den bahseder ve Pragmatizmin bir olasılık sanatı olduğunu ve ilkesizlik anlamına gelmediğini, pratikliğe ilkeler kadar önem verilmesi anlamları taşıdığını aktarır. Uygulamanın temelinin: iyi değerlerin, akla yakınlığın ve iyi ilklerin bir birleşimi olup, öncelik sıralaması yapmanın bu ayakkabı için olan önemini ve diğer beş uygulamada olmayan pragmatik bir anlayışın da olduğundan bahsedip bunların 1. Sinin duruma karşı duyarlılık, 2. Sinin ise yol gösterici kıstaslara karşı duyarlılık olduğunu söyler.

Kahverengi yürüyüş ayakkabısının; abartısız ve pratik olduğunu durumu değerlendirdikten sonra kendi inisiyatifimize göre hareket etmemiz gerektiğini, daima basitliğe, pratikliğe ve etkili olmaya ağırlık verdiğini ve bu ayakkabı tarzında önce etrafı izleyip daha sonra hareket etmemizi söyler.

KISIM 6

Turuncu Lastik Çizme

Bu çizmenin acil durumlarla ilgili olduğunu çünkü turuncu renginin uyarı ve alarm anlamı taşıdığını söyler.

Cesaretin bu uygulama tarzında önemli olduğunu, riskin uygulama da müdahalede bulunup bulunmama konusunda düşünülüp ondan sonra bir risk alınması gerektiğini söyler. Yazar bu bölümde olurda uygulama başarısız olursa yedek bir uygulamanın da tasarlanmasının risk faktörünü azaltacağından bahseder.

KISIM 7

Pembe Terlik

Pembenin yumuşak bir renk olup kadınsı ve sakinleştirici olduğundan bahsedip, pembe uygulama tarzının da merhamet ve şefkat duygularını ele alındığını ve ilgi göstermenin entelektüel bir davranış değil de, insani bir duygu olduğundan söz eder.

KISIM 8

Mor Binici Çizmesi

Morun, günlük bir renk olmadığını ve görkem, makam rengi olduğunu bu nedenle de bu tarzın otoriteyi temsil ettiğini söyler.

İki ana kuralının olduğunu ve bunların:

  1. Davranış açıkça belli edilmeli,
  2. Davranış tutarlı olmalı,

Kurallarından oluştuğunu alıştırmalarla güçlendirir.                  

Uygulama biçiminin otoriter fakat medeni olduğunu, tutarlı bir davranış sergilenmesi gerektiği ve en önemlisinin de bu tarzı kullanacak kişinin bir rol seçmiş olması ve bu role uygun hareket etmesi gerektiğini aktarır.

KISIM 9

Ayakkabı Kombinasyonları

Bu kısım da yazar bahsettiği bütün renklerin arasında ki kombinasyonları tek tek bir araya getirerek açıklamaktadır.

KISIM 10

Tanımlama Değil Uygulama

Altı uygulama ayakkabısının amacının insanları ve davranışları gruplara ayırmak olmadığı, davranışlar için tanımlamalar değil de davranışlar için biçim önerileri sunduğu ve burada önemli olanın ne yapıldığı değil de ne yapılabileceği konusu olduğunu bize aktarır.

KISIM 11

Basit ve Pratik

Yazar, bazı insanların basit şeylere kuşkuyla baktığını ve bu kitabında basit ve pratik olduğunu ayrıca ne kadar çok işe yaradığını söyler. Tarafsız olduğunu ve kimseyi rahatsız etmediğini de ekler.

KISIM 12

Dil ve Terminoloji

Uygulama ayakkabılarını tanıtırken onların hem rengini hem de fiziksel özeliklerini vurgulamanın önemini, algılama açısından hem rengin hem de biçimin vurgulanmasının önemli olduğunu, zaman zaman uygulama tarzının imgesinin canlılığını korumak için uygulama tarzının adının tam olarak belirtilmesi gerektiğini söyler.

KISIM 13

Uygulama Tarzlarının Özeti

Lacivert Resmi Ayakkabı

Resmi ayakkabı oluşu, rutin davranışlar içinde olduğu, rutinlerin değiştirilebilir ve geliştirilebilir oluşunu aktarır bizlere.

Gri Spor Ayakkabı

Bilgi toplama ve bilginin nasıl toplanması gerektiğini düşünmeye yönelik olduğunu, abartısız ve sessiz olduğunu, bilginin toplanırken tarafsız ve çok yönlü olması gerektiğini, en az iki varsayımla yola çıkmanın tehlikeleri engellemek için olan önemini ve işin başın da tek bir varsayımla yola çıkmanın iyi olmayacağını anlatır.

Kahverengi Yürüyüş Ayakkabısı

Pragmatizme ve pratikliğe önem verdiğini, amacının yapılabileni yapmak olduğu, hedeflerin ve önceliklerin net olarak belirlenip, duyarlı olmayı, duruma karşılık verilebileceğini ancak kontrolü hep elde tutmanın önemini, etkililiğin ve basitliğin büyük rol üstlendiklerini söyler.

Turuncu Lastik Çizme

Acil durumlarda, krizlerde ve tehlikeli durumlarda giyilmesi gerektiğini, dengesiz durumlarda oraya çıktığını, tek hedefin tehlikeyi azaltmak olup, kimin sorumlu olduğunu bulduktan sonra gruplar arasındaki iletişimin önemini, esnekliğin ve çok bilgiyle birlikte uzman tavsiyesinin de önemli olduğunu, kararlar için cesaretin büyük rol oynadığını anlatır.

Pembe Terlik

Nazik ve kadınsı bir renk olduğunu, sempatiklikle, şefkat ve yardımla ilgilendiğini, duygular olsa da olmasa da uygulamaya geçilebileceğini söyler. Asıl amacının; insanların insanca bir ilgiye layık oldukları fikri olduğunu, dinlemenin ilgi göstermenin önemli bir kısmını oluşturduğunu, ilgi göstermenin bazen ana amaç haline geldiğini, anlayışın uygun uygulamayı beraberinde getirdiğinden söz eder.

Mor Binici Çizmesi

Otorite ve resmi bir rolün oynanması ile ilgili olduğunu, uygulamaların rolün içerdiği göreve, yükümlülüklere ve beklentilere uygun olması gerektiğini ve bu sınırlarla inisiyatiflerin kullanılmasının önemini, bu uygulamadayken resmi olunması gerektiğini, yasa dışı ve ahlaka aykırı görevleri yerine getirme mecburiyetinin olmadığını söyler.

Yorum bırakın